Thursday, April 21, 2011

Tips ambik gambar makanan

Jom kita selongkar macam mana kita sering ditipu oleh pihak restoran atau kedai-kedai makan.Sebenarnya,ada restoran dan kedai makan yang makanan mereka tak berapa sedap pun,tapi restoran dan kedai makan mereka dapat menarik minat ramai pelanggan kerana gambar makanan mereka itu yang menarik minat pelanggan untuk mengunjungi.Tak susah pun untuk mereka menipu kita,mereka hanya perlu mengupah photographer untuk menangkap gambar makanan mereka sahaja.

Photographer tersebut pula pandai mengambil posisi makanan dan memainkan warna gambar makanan tersebut supaya dapat menarik minat ramai pelanggan.

Untuk kelihatan menarik dan sedap , gambar makanan sebenarnya sederhana saja. Siapa saja boleh mencuba, baik pakai kamera DSLR atau pakai kamera biasa.

Pertama kali kita perlukan cahaya, cahaya boleh dari matahari atau dari lampu. Cahaya boleh dari pelbagai arah, tapi aku sarankan supaya kita menggunakan cahaya dari arah sisi atau dari arah belakang makanan tersebut. Kalau dari arah depan makanan, kesannya seperti diterangi lampu suluh atau speedlight.

Kita perlu mengambil mengikut posisi yang rendah atau dekat dengan makanan kita.Gambar di bawah kelihatan tak bergitu menarik minat kita untuk cuba makanan ini.Oleh itu,hempa disarankan supaya tidak mengikut cara begini.

Foto makanan diambil dari atas kesannya membosankanGambar makanan diambil dari atas kesannya membosankan

Selain itu,kita perlu menggunakan bukaan (Aperture) yang besar , sehingga membuat ruang tajam menjadi tipis dan mempunyai kesan tiga dimensi.

Terakhir, krop gambar tersebut, jangan takut ada bahagian dari makanan atau piring terpotong, fokus ke bahagian yang paling menarik.Cuba tengak gambar dibawah yang kelihatan sangat menarik dan sedap.



Dari sudut rendah, hidangan tampak lebih menggiurkan
Gambar ini kelihatan sangat menarik dan sedap

Sekarang kita sudah tahu caranya,bolehlah kita mencubanya dan menarik minat orang lain untuk datang memcuba makanan kita di rumah pula.

16 comments:

  1. hahaha...god luck,smoga dpt hasilnya k

    ReplyDelete
  2. akmal>tau xpa,aku onwer blog ni t'telan air liur bila duk tgk gambar ni,nsb bukn bulan posa..hahaa

    ReplyDelete
  3. wah cantik shot cara ni... tak taulah pula kalau nak bagi cantik kena shot cam tu... thanks

    ReplyDelete
  4. welcome,ni dah tau,leh r try sendiri kot no...ai bkn kelihatan cntik ja,tpi ia boleh menarik nafsu kita ingin cuba

    ReplyDelete
  5. lapar plak perut nie bila tengok gambar makanan tu...

    ReplyDelete
  6. hahhaa..tau xpa,mcm nk buang ja gambar tu..hahaha

    ReplyDelete
  7. Dalam merakam gambar makanan fokus utama adalah makanan... bukannya pinggan... btol tak??
    Mmmm... tetiba saja rasa lapar...

    ReplyDelete
  8. koding>btl3..sebab 2 yg kita harus dekatkan camera kita ngan maknan,kita nk tonjolkan mknan kita,bkn pinggan kita..

    ReplyDelete
  9. bestnye kalu leh bik gmbr gini...sy lk mmg niaga kek dlm blog....harap leh tunjuk ajar....selama ni gmbr kek mmg nmpk membosankan n kaku jer...

    ReplyDelete
  10. Twinseera>god try k..try gambar gambar dengan menggunakan tip2 seperti diatas,insyaAllah..gambar kek anda tidk kelihatan kaku lagi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...