Tuesday, April 12, 2011

NIKON vs CANON

Apakah perbezaan diantara kedua-dua jenama ini ,Jenama yang mana lagi terbaik?
Kawan-kawan sering kali terjah soalan ini kepada aku.
Sebenarnya,aku pun sedang memcari tentang perbezaan & kelebihan diantara kedua jenama atau produk ini.Puas juga aku korek masalah ini,tapi masih belum jumpa jawapannya...
Pening jugalah,dekat mana lagi aku hendak mencari pun tak tahu.

Sekarang ini,aku bagitau mengikut pendapat aku ja k.Kalau nak lagi bagus,jom kita sama-sama bincangkan perkara ini,mana nak tahu kot-kot dapat jawapannya.

Warna Gambar

  • Ok lah,bagi aku,kedua-dua jenama atau produk ini mempunyai kelebihan dan kekuatan yang tersendiri.Kelebihan yang terdapat pada DSLR NIKON adalah,Nikon mempunyai kekuatan pada warna gambar yang kita tangkap.Warna gambarnya sangat terbaik dan ramai photographer menggunakan Nikon di studio ataupun outdoor untuk menangkap gambar model,pemandangan dan lain-lain lagi.

  • Manakala bagi Canon pula,warna gambar yang dihasilkan agak terang,aku tak berapa suka sangat hasil warna yang dikeluarkan dari DSLR Canon ini,warna yang terang tidak semestinya cantik.Tak berapa ramai photographer menggunakan Canon ketika di dalam studio atau outdoor untuk menangkap gambar model,pemandangan dan lain-lain lagi.
Kepantasan menangkap
  • Kepantasan menangkap gambar ini menang pada Canon,canon sangat pantas menangkap gambar,oleh itu,Canon ini sangat sesuai menangkap gambar pergerakkan seperti menangkap gambar orang bersukan ataupun wedding ketika perarakan pengantin dan lain-lain lagi pergerakkan.Sebab itu kita dapat melihat ramai photographer wartawan sukan di stadium-stadium menggunakan Canon untuk menangkap gambar berbanding Nikon.

  • Manakala bagi Nikon pula,Nikon memerlukan masa untuk fokus sesuai objek sebelum kita menangkap gambar.Oleh sebab ia perlu mengambil masa untuk fokus,ia tidak sesuai untuk digunakan ketika ingin menangkap gambar pergerakan.Oleh itu,kita tengak tak ramai wartawan menggunakan Nikon ketika di dalam stadium,kalau ada punya,mereka akan membawa back up camera Canon atau mereka mempunyai kawan yang menggunakan Canon.Tak dilupakan juga,syarikat wartawan atau penyiaran akan menyediakan DSLR Canon kepada wartawan.
Sampai disini sahaja pendapat aku tentang perbezaan kedua-dua jenama ini.
Semua yang di atas hanya pendapat saja tentang kedua-dua jenama ini,sekiranya ada terkurang dan lain-lain lagi,aku nak minta maaf.


23 comments:

  1. hahah!! dah ada jawapan. sy pun sering tertanya.

    ReplyDelete
  2. nabihan>2 cuma bg pendapat & pelihatan saya ja,xlengkap lagi 2..hahaha

    ReplyDelete
  3. Ok!Best..dapat tips....thankz..ti kongsi lagi k...

    ReplyDelete
  4. Lailatul>insyaAllah,kalau da maklumat pa pa yang nk d'kongsi di sini,silakan k,sama2 menuntut ilmu..

    ReplyDelete
  5. Ada jawapan dah... tp saya dah beli Nikon (atas nasihat guru).. tp macam mana ngan Sony DLSR plak... boleh buat entri khas?

    ReplyDelete
  6. Cendana>ni nk bagitau k,kalau Sony,cendana perlu mengeluarkan banyk modal sebabnya,sony ni xda sifat friendly..dia hanya boleh guna barang keluarannya sahaja,xmcm nikon & canon,sma2 leh kongsi barang msih seperti lensa,kita leh men tukar2 mcm 2 ja,kalau sony,sory la..hahaha..tapi sony ni,bagi saya r kan,sony xleh nk tandingan dgn nikon or canon,sony hanya mahai pada jenamanya sahaja..kualitinya kurang r...tapi kalau cendana nk try,boleh ja,belum try,na kita tau kan...

    ReplyDelete
  7. novelgurl>hahaha..dah blog tentang DSLR ..comform r cita tentang camera..hahaa

    ReplyDelete
  8. peah>ya...sy pun like nikon

    ReplyDelete
  9. salam, actually saya tak setuju dengan apa yang awak cakap dekat atas. saya pengguna canon dan saya gunakan canon untuk menangkap gambar model outdoor and indor. sila teliti gambar saya dan fikir balik apa yang anda nyatakan.ramai photographer yang menggunakan canon untuk potraiture dan juga landscape. seperti hasif rahman dan juga shutter demon. gambar mereka gempak jer.

    kecantikan gambar bukan datang dari camara anda. tetapi dari pandangan dan kreativiti anda. ini pendapat saya.kalau salah betulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan juga skill, ilmu si photographer tu sendiri

      Delete
  10. wah bgus info nh..tp ak gna nikon..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. firdaus>bak kta mas asmar,jenama camera bkn sebab gambar itu menarik,yang menarik skill kita 2.

    ReplyDelete
  13. mas asmar>sebab 2 yang sy tulis kat ats 2 siap2..
    2 adalah pandangan & permahatian sya kan,sy xkata pun pendapat saya bg 2 btl,sebab 2 yg sy kata jom kita bincang tentang hal ini,saya tak kata gambar yang d'hasilkan oleh DSLR Canon tak cantik kan?Saya jelaskan mengikut p'mehatian saya,tak semestinya saya ni tepat.thank 4 the info k,kalau boleh,jom kita bncang kes yang sering b'mai d'dalm fikiran kita ni

    ReplyDelete
  14. gua pakai nikon pon gua tak tahu pasal neh
    hahahha

    ReplyDelete
  15. bact>rugi btl kalau da DSLR,tapi xtau nk menggunakannya...

    ReplyDelete
  16. nikon nikonnnn...baru besttt jgn canon!!haha =p

    ReplyDelete
  17. Far8>hahaha..jgn kata cam 2,semua orang xsama citarasanya,kalau peminat Nikon,msti depa kan kata Nikon best,b'gitu juga pminat Canon...yg penting,1 matlamat,kita perlu suka ngan hasil gambar yang kita shoot

    ReplyDelete
  18. kedua2 ada kelemahan&kelebihannya....dari segi functions & settings...bg aku nikon senang lg nak faham drpd nikon...bak kata friendly user..canon lak kalo dari segi rakam video kualitinya & sharpness dlm video tu berlainan dgn nikon...apa2 pun skill & kreativiti tu yg penting...

    ReplyDelete
  19. loverbox>btl3,aku pun sokong,pa pa barang pun,mesti da kelebihan & kekurangan ia,tak semua sempurna,yang paling penting,skill kita mengambil & edit gambar tu

    ReplyDelete
  20. klu anda kretif...gne ap2 kmera pom blh...kan Mie.. ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...