Monday, April 11, 2011

Lensa Makro



Lensa makro / mikro berbeza dengan lensa-lensa lain kerana lensa makro dapat fokus relatif dekat dengan objek . Lensa makro biasa memiliki perbesaran 1:1, maknanya ukuran subjek sama dengan ukuran sensor kamera atau film.


Contohnya adalah:

  • Lensa yang berukuran 50-70mmm biasanya untuk menangkap gambar produk atau benda kecil di dalam studio)
  • Lensa yang berukuran 100mm (Biasanya untuk outdoor, seperti gambar serangga, bunga)
  • Lensa yang berukuran 150-200mm (Biasanya untuk outdoor, untuk serangga atau binatang kecil yang sukar untuk kita hendak mendekati).

Ada pula lensa makro yang memiliki label zoom, seperti Tamron 70-300mm. Ia memiliki label makro, lensa ini tidak memiliki perbesaran 1:1, tapi biasanya 1:3.5. kualiti gambarnya biasajuga kurang dibandingkan lensa makro diatas.


Lensa makro biasanya lensa yang direka khas untuk menghasilkangambar yang tajam, dengan background blur yang lembut. Lensa makro juga cukup popular sebagai lensa potret, tapi kebanyakan photographer suka mengeluh hasilnya terlalu tajam. Banyak lensa makro yang memiliki auto fokus yang kurang cepat, terutama disaat gambar dalam jarak yang dekat. Maka dari itu, banyak photographer sering menggunakan manual fokus untuk mendapatkan hasil yang maksimam.

Lensa makro murni biasanya mahal-mahal. Tapi ada beberapa alternatif untuk mengubah lensa menjadi lensa makro yang lebih baik.

canon-close-up

Close-up filter
Close-up filter adalah lensa filter yang dipasang di depan lensa. Fungsinya kurang lebih mengurangi jarak minimal fokus sehingga objek menjadi lebih besar apabila kita menangkap gambar. Kualiti close-up filter sangat bagus. Kelebihan filter ini adalah auto focus dan fungsi-fungsi kamera masih beroperasi seperti biasanya.

kenko-extension-tube

Extension Tube
Extension tube adalah tabung kosong yang dipasang diantara kamera dan lensa. Dengan adanya tabung ini, kita boleh fokus lebih dekat ke objek .

reversing-ring

Reversing Ring
Dengan menggunakan cincin ini, kita boleh menjadikan lensa non-makro menjadi seperti lensa makro. Metode ini cukup diminati oleh photographer kerana harganya yang murah. Kualiti gambar yang menarik & bagus. Manakala lensa 50mm akan memberikan hasil lebih baik daripada lensa 18-55mm.

Jom kita tengak gambar hasil menggunakan macro lens :-

Ni salah satu gambar menggunakan macro Lens

Gambar yang sangat tajam

10 comments:

  1. welcome,thank ya bab sudi masuk blog ini,
    sekiranya da kekurangan,harap d'maafkan k

    ReplyDelete
  2. Memang tajam dan tepat betul hasil gambar yang di ambil..

    Tandas segera

    ReplyDelete
  3. miecyber>tau xpa,sebab 2 lens ini menarik minat semua photographer..memang terbek

    ReplyDelete
  4. thank bro,kalau da tambahan,bgtau k..aku budak baru belajar

    ReplyDelete
  5. dok kumpul duit nak dapatkan sebijik DSLR mcm gitu T_T

    ReplyDelete
  6. anamizu>yaka,semoga berjaya k

    ReplyDelete
  7. tak sabar nak rembat lens macro ni...
    tunggu bajet cukup je ni...;)

    ReplyDelete
  8. tau xpa,ni pun duk tunggu bajet bg btl2 ckup r ni baru nk beli

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...