Thursday, April 7, 2011

3 langkah untuk blur background







Ramai orang bertanya, bagaimana hendak membuat latar belakang menjadi blur pada gambar potret? Sebenarnya caranya mudah dan tidak kurang dari tiga langkah. Sebelum itu, hempa memerlukan kamera DSLR, kerana kamera DSLR memiliki sensor besar dan hempa dapat menukarkannya dengan lensa potret. Walaupun demikian, hempa boleh mencuba menggunakan kamera compact walaupun hasilnya kurang memuaskan.

Langkah Pertama: Set zoom hempa ke titik maksimum

Contoh, bila hempa memiliki lensa 18-55m, maka set zoom lensa hempa ke 55mm. Bila hempa memiliki lensa telephoto zoom, seperti 55-250mm, ini lebih baik lagi. Pakai lensa ini dan set zoom lensa hempa ke 85mm sampai 135mm. Rentang fokal ini ideal untuk gambar potret

Langkah Kedua: Posisikan model hempa sejauh mungkin dari latar belakang

Semakin jauh jarak antara latar belakang dengan model dibanding jarak model ke kamera, semakin blur latar belakang kamera.

Langkah Ketiga: Set bukaan / aperture lensa hempa sebesar mungkin

Semakin besar bukaan semakin blur latar belakangnya, bila hempa memiliki lensa 18-55mm f/3.5-5.6. Maka, set bukaan hempa ke f/5.6 (ini bukaan maksimum di rentang fokal 55mm.

Kalau hempa tak puas dengan hasil lensa 18-55mm, aku sarankan untuk membeli lensa 50mm f/1.8 atau 85mm f/1.8.Walaupun lensa tersebut tidak boleh zoom, tapi maksimum bukaan sangat besar, sehingga lebih sesuai untuk foto potret.

9 comments:

  1. Terima kasih ngan info nih.Bolehla aku cuba pulak.Selama ni ada dslr tapi simpan dlm almari je sbb tak reti nak guna,haha

    ReplyDelete
  2. kalau kamera henpon??huhu...entry camni bagus untok mereka yang baru dengan dslr....aku maseh belom mampu lagi nak beli...mahal...tapi ko ade cadangan tak kamera ape yang sesuai kalau aku nak gune untuk tangkap gambar ngan amek video jelas/terang?

    kalau x malas,singgahla
    tips mendapat duit dari nuffnang
    pendapatan nuffnang RM7960.86.woahhh
    dipecat kerana memiliki buah dada besar
    aura usop wilcha!!!

    ReplyDelete
  3. along>sama2 bro,cuba try k,insyaAllah..menjadi punya..rugi kot bro,da DSLR..tapi simpan dlm almari ja...kesian kat kamera 2..hahaha

    ReplyDelete
  4. budak kampung>kalau xmampu beli dslr,ni bg pendapat aku r k,kalau salah,aku mntak maaf k,
    beli ja camera compact ja r,beli jenama sony,gambar memang cantik tau,better,kumpul ja duit beli DSLR,beli second pun ok,tapi kena pandai cari r

    ReplyDelete
  5. rafi>welcome,cuba jgn xcuba k

    ReplyDelete
  6. Salam. Wah banyak tip photography di sini. Saya pun baru guna dslr. banyak lagi yg sya kurang faham. boleh singgah sini lagi utk dapatkan panduan.

    from :mymekar.com

    ReplyDelete
  7. mekar>sila r singgah sini selalu,
    kita sama2 bljar dengan lebih mendalam lagi tentang DSLR ini,kalau saya da info baru,insyaAllah,saya akan update dalam blog ini

    ReplyDelete
  8. hee..tq..ada DLSR tapi dok pakai auto je...info berguna tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...